Η Νάξος
Η Νάξος διαφέρει αισθητά από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, γιατί έχει ένα πολύ εντυπωσιακό τοπίο με το ψηλότερο βουνό της, το Ζα, να φτάνει τα 3290 πόδια/1003 μέτρα, το οποίο κάνει το νησί ιδανικό για όσους ενδιαφέρονται για ποδηλασία στο βουνό ή πεζοπορία ή εξερεύνηση με το αυτοκίνητο, απολαμβάνοντας το όμορφο τοπίο.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, πολύ σημαντικοί θεοί είναι συνδεδεμένοι με τη Νάξο, όπως ο Ζευς ή Δίας, ο Διόνυσος, η Αριάδνη και η Δήμητρα. Λέγεται ότι ο Δίας πέρασε την παιδική του ηλικία εδώ, και για αυτό το λόγο το ψηλότερο βουνό της Νάξου πήρε το όνομά του. Κατά την ανάβαση στο βουνό Ζευς ή Ζα, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού, θα συναντήσετε έναν βράχο, στον οποίο είναι σκαλισμένη η επιγραφή ‘ Όρος Διός Μηλωσίου ’, δηλαδή το όρος του Δία, προστάτη των προβάτων. Στη Νάξο κατοίκησε, επίσης, ο θεός του κρασιού, ο Διόνυσος, το οποίο ίσως εξηγεί την παραγωγή τόσο καλής ποιότητας κρασιού στο νησί. Επιπρόσθετα, ο ανολοκλήρωτος κούρος στα λατομεία, κοντά στην περιοχή του Απόλλωνα, φέρει το όνομά του.
Άλλος μύθος λέει, ότι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη στο νησί της Νάξου, στο σημείο όπου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα, στην Πορτάρα, όταν επέστρεφε από την Κρήτη, όπου και σκότωσε τον μυθικό Μινώταυρο. Ο μύθος συνεχίζει, λέγοντας πως ο Διόνυσος αργότερα συνάντησε την Αριάδνη στη Νάξο και την παντρεύτηκε. Υπάρχει μία πληθώρα συναρπαστικών μύθων οι οποίοι ζουν μέσω των ονομάτων των κάστρων, των ναών, των χωριών και των ξενοδοχείων!
Κάστρα και πύργοι είναι διασκορπισμένα σε όλη τη Νάξο, όπως ο πύργος του Χειμάρρου στο Φιλώτι, ο πύργος Μπαρότσι - Γρατσία στο Χαλκί, το κάστρο Μπελόνια στο Γαλανάδο, και πολλά άλλα.